Onze wereld verandert. Zo verschuiven niet alleen de verhoudingen tussen landen en werelddelen, maar doen zich ook op andere vlakken veranderingen en dreigingen voor. Denk aan het toenemende aantal cyberaanvallen, waarvan delen van onze maatschappij maar ook onze hulpverlening hinder kunnen ondervinden. Of denk ook aan dreiging van hoge waterstanden, waar wij in onze regio rekening mee moeten houden.
Als Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid staan we 24 uur per dag paraat om zulke ontwikkelingen te voorkomen en onze regio zo veilig mogelijk te maken en te houden. Bijvoorbeeld door veel met onze partnerorganisaties te oefenen om ons voor te bereiden op rampen en crisis, waaronder hoogwater.
Met dit overzicht informeren we u met cijfers en infographics graag over de werkzaamheden die wij daar in 2024 voor verrichtten. Van zichtbare werkzaamheden – zoals het blussen van branden en het redden van mensen en dieren – tot werkzaamheden die zich vooral achter de schermen afspelen, maar die net zo noodzakelijk zijn voor de veiligheid van iedereen in Zuid-Holland Zuid.
Caren Frentz,
Algemeen directeur/regionaal commandant Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid
We hebben in totaal
Hiervan is
en
* Let op: sommige vaste medewerkers zijn ook vrijwilliger of hebben een piketfunctie. Daarom wijkt de optelsom af
Er waren in totaal
Incidenten per gemeente waarbij de brandweer is ingezet. Een gemeente kan incidenten hebben gehad waarbij de eigen post niet is uitgerukt. Dit kan te maken hebben met de beschikbaarheid (bijvoorbeeld als een post buiten dienst was) of omdat een incident op een locatie was waarbij een naburige post eerder ter plaatse was.
De incidenten per gemeente zijn dus niet gelijk aan het aantal incidenten van een brandweerpost.
Voorbeeld 1: Post Gorinchem heeft bijstand verleend aan Midden- en West-Brabant. Post Gorinchem gaat ter plaatse, maar deze inzet telt niet mee in deze grafiek, omdat het incident buiten de gemeente heeft plaatsgevonden.
Voorbeeld 2: Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht heeft een ongeval op de rijksweg, waar Rotterdam-Rijnmond bijstand heeft verleend aan Zuid-Holland Zuid. Deze inzet wordt meegeteld bij de incidenten voor de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht, omdat het incident binnen de gemeente heeft plaatsgevonden.
Incidenten waarbij de brandweer bijstand heeft verleend aan naburige regio's.
Incidenten zonder brandweerinzet worden niet meegeteld in het totaal, omdat er geen brandweereenheden bij betrokken waren, hoewel ze wel door de Meldkamer Brandweer zijn afgehandeld.
Dit kan betrekking hebben op herbezettingen, inzetten waarbij alleen de KNRM of OvD-BZ aanwezig was, of bij multi-incidenten zoals systeemuitval, wateralarm of stroomuitval.
De grafiek geeft niet aan hoe vaak de KNRM of de OvD-BZ is uitgerukt.
Onderste grafieken van de meldingsclassificaties tonen incidenten met inzet of afgebroken inzet, gecategoriseerd per meldingsclassificatie, binnen de regio.
Er zijn in totaal
We organiseerden 2 partnerbijeenkomsten. Daarin wisselden we vanuit de Veiligheidsregio en partners (operationele) ontwikkelingen met elkaar uit op het gebied van risico- en crisisbeheersing.
Er vond een strategische netwerkbijeenkomst plaats voor directieleden van onze partners. Het thema van de bijeenkomst was Klimaat, waarbij Helga van Leur als gastspreker aanwezig was en de directieleden meenam in klimaatverandering en duurzaamheid.
Niet alleen monodisciplinair zijn er veel leerzame vakbekwaamheidsactiviteiten aangeboden, ook in multidisciplinair verband is op meerdere niveaus samengekomen.
Naar aanleiding van het personeelsverloop binnen de piketten is er dit jaar extra aandacht besteed aan basistrainingen. Vele (crisis)partners waren aangesloten bij de Verbindingsdag waarin operationele ontmoeting en vakkennis centraal stonden.
Van de in totaal 75 Incident Bestrijdingsplannen (IBP), Rampen bestrijdingsplannen (RBP) en bijbehorende Basis Incidentkaarten
• 4 van de 10 Rampen Bestrijdingsplannen geactualiseerd.
• Evacuatieplan en het IBP Hoogwater zijn vastgesteld.
• 2 nieuwe Regionale handboeken opgesteld; regionaal handboek Bevolkingszorg en het regionaal handboek Team Bevolkingszorg (TBZ)
Actualisatie operationeel handboek
Het doel is om jaarlijks 50% van de inhoud te vernieuwen, zodat in een periode van twee jaar alle informatie wordt gecontroleerd. In 2024 is 52% van de kaarten aangepast, waarmee het jaardoel is behaald.
Beschikbaarheid Operationele Informatie Voorziening
Realisatiecijfer Meerjaren Investeringsplan
In een percentage waarbij het doel is voor 80% gerealiseerd: 71%
In aantallen:
Het evenementenloket van de regio Zuid-Holland Zuid is ondergebracht bij de VRZHZ.
Vanuit de brandweer en de GHOR geven we advies bij type B- en C-evenementenvergunningen en worden meldingen geregistreerd.
Daarnaast kunnen gemeenten over specifieke onderwerpen advies vragen bij type A-evenementen of meldingen.
De VRZHZ adviseert het bevoegd gezag over veiligheidsvraagstukken die spelen bij ruimtelijke plannen en ontwikkelingen.
Het proces Veilige omgeving is een belangrijk informatieknooppunt en adviseert het bevoegd gezag over onder meer externe veiligheid, bluswater, bereikbaarheid, klimaatverandering en verdichting.
Ook de omgevingsscans en risicoanalyses worden uitgevoerd binnen dit proces.
Namens het bevoegd gezag houdt VRZHZ toezicht op de brandveiligheid van risicovolle gebouwen.
Hoe vaak een gebouw wordt gecontroleerd, hangt af van de risicoscore. Hoe hoger het risico, hoe vaker een preventieve controle plaatsvindt.
Onder Crisismanagement vallen de kolommen Leiding en Coördinatie, Informatiemanagement, Crisiscommunicatie en Resourcemanagement.
Opvang vluchtelingen
Binnen de VRZHZ is het team ondergebracht dat de 10 gemeenten in onze regio ondersteunt in de opvang van vluchtelingen. De opvang wordt georganiseerd door de gemeenten en het COA. Daarnaast heeft de VRZHZ zelf twee locaties geëxploiteerd als tijdelijke opvang voor het COA voor in totaal 124 vluchtelingen.
In gemeentelijke opvang in onze regio worden in totaal 2.900 vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. Daarnaast is gewerkt aan een regionaal opvangplan voor de spreidingswet. In totaal leiden deze plannen tot ca. 2000 opvangplekken voor het COA in onze regio. Eind 2024 waren er ongeveer 1.400 beschikbaar.
Eindredactie
Team Communicatie VRZHZ
Dit jaaroverzicht is een uitgave van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid